Förbannade, förbjudna och förfärliga böcker
Om böcker som skrämmer barn – och böcker för barn som skrämmer vuxna.
Med historikern Bo Eriksson och författaren Mats Strandberg.
I samtalet sitter även Sofia Gydemo från Svenska Barnboksinstitutet i panelen.
Under banned books week anordnar vi en kväll med tema skräck – eller snarare beröringsskräck för skräck – med ett större tema av social kontroll: Vem har makten över rädslan och skräcken? Vilka är dagens monster? Hur ser de vuxnas kontroll över barnen ut, när det kommer till litteraturens innehåll – hur har vi använt skrämmande teman historiskt? Både i rent livräddande syfte som uppfostringssyfte har folksagan eller böcker som Pelle Snusk fungerat som ett sätt att uppfostra med hjälp av rädsla. Hur ser samtida skräcklitteratur ut, och hur är det att skriva skräck? Och varför gör vi det? Detta vill vi knyta ihop med de rädslor som idag är högaktuella; med bannade böcker och uppläsare.
Moderator Sara Danielsson, pedagogikansvarig Junibacken
Biljettpris 195 kr (inkl sagotåg och lättare förtäring). OBS! Vid köp via betalknappen ovan, gå direkt till betalning av eventet, dvs lägg INTE till (tex) entré!
I samverkan med Svenska barnboksinstitutet.
Preliminärt schema 8 oktober
16:30
Insläpp, möjlighet att åka Sagotåget. Sista avgång 17.15.
17.15
Fika serveras i Junibackens Cirkusrestaurang.
17.30
Seminarium ”Skräck i höstkväll” i Cirkusrestaurangen.
19:00
Ca sluttid.
Obs! Tiderna är ungefärliga, färdigt program meddelas inom kort. Alla är välkomna att anmäla sig!
Mats Strandberg
Mats Strandberg är framgånsrik författare inom skräck, fantasy och science fiction. Han skriver för barn, unga och vuxna. Senaste romanen Pestblommor, för 12 år och uppåt, är en kuslig och vacker berättelse som hyllats av kritiker som jämfört den med både Jane Eyre och Den hemliga trädgården. Den handlar om smitta, religion, familjehemligheter och förbjuden kärlek. Mats senaste vuxenroman Konferensen har filmatiserats för Netflix och toppade deras globala lista. Mats har också skrivit skräckromanerna Färjan och Hemmet, barnböckerna om Monstret Frank, och faktaboken Monster i terapi tillsammans med författaren och psykologen Jenny Jägerfeld. Han fick sitt stora genombrott 2011 med världssuccén Cirkeln (skriven tillsammans med Sara Bergmark Elfgren) som filmatiserades och nominerades till Augustpriset.
Bo Eriksson
Bo Eriksson är docent i historia, författare samt expert och speaker i Världens historia (SVT). Han medverkar också i SVT:s serie Historien om Sverige. – Min utgångspunkt har alltid varit och är att vi, det vill säga mänskligheten, har de monster vi förtjänar. För det är ju i slutänden vi som har skapat dem, säger Bo Eriksson, docent i historia vid Stockholms universitet.