Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna
Biljetter
Vad kostar det att gå in?
Här finns information om entrébiljetter och om årskort. Entrépriset varierar beroende på dag du vill besöka oss. Det är till exempel lägre pris på lovfria vardagar än på lördagar och skollov. Du får förmånligast pris när du förköper online. Det går bra att köpa biljetter i kassan (i mån av plats) men till ett högre pris.
Måste jag förboka biljetter?
Ja, för att vara garanterad plats rekommenderar vi att du förköper entrébiljett. Förmånligast pris får du när du köper online men att det går bra att köpa i kassan (i mån av plats) men till ett högre pris.
När är det mest folk på Junibacken?
Lördagar och skollov är våra mest välbesökta dagar. Minst folk brukar det vara under lovfria måndagar till torsdagar. Oftast brukar det även vara något färre besökare under eftermiddagarna.
Måste jag förboka biljetter om jag har årskort?
Som årskortsinnehavare kommer du alltid in på Junibacken och behöver ej förboka entrébiljett men du behöver förboka teaterbiljett för garanterad plats till teaterföreställningarna. Dessa bokar du kostnadsfritt på hemsidan.
Jag är ledsagare, vad gäller för mig?
Du behöver inte förboka biljett utan visar bara ditt ledsagarbevis i kassan när ni kommer!
Vad gäller om jag vill avboka mina biljetter?
Fri avbokning gäller fram till och med dagen innan ditt besök. Du avbokar din biljett genom att klicka på ”Hantera mitt köp” i bekräftelsemejlet.
När börjar mitt årskort att gälla?
Ditt årskort gäller som entrébiljett under 12 månader från aktiveringsdatum. Du måste aktivera ditt årskort inom 6 månader från inköpsdatum vid onlineköp och inom 1 månad vid fysiskt köp hos oss.
Är årskortet personligt?
Årskortet är personligt. Årskortet pensionär är personligt för dig som pensionär men inte för medföljande barn.
Varför kan jag inte boka biljetter längre fram i tiden?
Vi publicerar nya datum löpande.
Teater
Hur dags och var spelas teaterföreställningarna?
Dagens föreställningsschema hittar ni på skärmar på plats på Junibacken och här.
Varför kan jag inte boka teaterbiljett den dagen jag vill komma?
Antingen spelas inte den föreställningen den aktuella dagen eller så är den fullbokad. Vi ändrar spelschemat och uppdaterar löpande. Kolla gärna igen!
Är jag garanterad plats till teaterföreställningarna?
Om du har en förbokad biljett till föreställningen så har du en garanterad plats, under förutsättning att du också har en giltig entrébiljett med entré minst 30 minuter innan föreställningen eller årskort. Utan teaterbiljett kan du inte se föreställningen.
Kan jag boka teater i efterhand?
Ja, teatern går att boka i efterhand via Junibackens kalendarium.
Ute och inne
Vad gör jag om det regnar? Kan jag besöka Junibacken ändå?
Eftersom att Junibacken har nästan alla attraktioner inomhus så passar det utmärkt att komma hit när det är dåligt väder!
Och när det är varmt, finns det luftkonditionering?
Ja, vi har luftkonditionering.
Finns det något att göra utomhus?
Ja, massor! Junibackens trädgård är Sveriges största Muminlekplats. På denna vackra plats precis intill vattnet kan både du som vuxen och du som barn njuta och ha kul tillsammans. Lekplatsen är öppen för Junibackens besökare under ordinarie öppettider och nås via huvudentrén.
Ska man ta av sig sina ytterkläder?
Är du inomhus är det är klokt att hänga av sig jackan men behåll gärna skorna på för att undvika stickor. Kom gärna hit i oömma kläder, Junibacken är byggt för lek och äventyr!
Barnvagnar
Kan jag ta med barnvagnen på Junibacken?
Tyvärr kan vi inte ha barnvagnar på Junibacken av brandsäkerhetsskäl, det även gäller hopfällbara barnvagnar som inte kan förvaras på/i skåpen/garderoben. Vagnen kan du istället lämna utanför entrén vid vår barnvagnsparkering. Vi rekommenderar att du låser vagnen. Har du inget eget barnvagnslås så kan du köpa ett i entrékassan. I kassan kan du även låna en bärsele, mot att du lämnar din legitimation i pant.
Mat & Dryck
Kan vi köpa något att äta och dricka på plats?
Absolut! Junibacken har en fantastisk cirkusrestaurang som har öppet nästan hela dagen. Här serveras allt från fantasifulla bakverk till köttbullar och vegetariska rätter. Läs mer här!
Kan vi ta med och äta matsäck på Junibacken?
Junibacken har inget utrymme där ni kan äta medhavd matsäck, men vill ni ha picknick i Galärparken går det så klart bra att komma in igen efter det.
Sagotåget
Är Sagotåget läskigt?
En del barn kan uppleva vissa scener i Sagotåget som lite skrämmande. Därför kan det vara bra med en hand att hålla i. Råttan i Nils Karlsson Pyssling och draken Katla är två figurer som kan upplevas som skrämmande.
Ingår resan med Sagotåget i biljettpriset?
Ja, en resa med Sagotåget ingår. När du förköper din biljett så reserverar vi plats för dig att åka Sagotåget under dagen. Om du besöker oss under våra mest välbesökta dagar så kommer du att tilldelas en tid när du kan ställa dig i kö för Sagotåget. Det kan vara lång väntetid under våra mest välbesökta dagar och om du inte har förköpt biljett kan vi inte lova att det finns tider kvar till Sagotåget. Under sommaren (juli och augusti) brukar det vara flest besökare måndagar till fredagar. Under resten av året brukar det vara lugnare måndagar till torsdagar. Oftast är det även något färre besökare under eftermiddagarna.
När och hur ofta går Sagotåget?
Sagotåget är öppet 15 minuter efter att vi öppnat till 15 minuter innan vi stänger för dagen. Sagotåget avgår varje minut. För att komma på Sagotåget visar ni först upp er Sagotågsbiljett för tågvärden och därefter får ni kliva på. Under sommaren får ni vara beredda på att kö kan uppstå.
Vilka språk är Sagotåget översatt till?
Sagotåget är översatt till 15 olika språk. Under din resa kan du välja att lyssna till engelska, finska, ryska, tyska, holländska, spanska, franska, italienska, arabiska, japanska, estniska, kinesiska, danska, norska eller polska. Väljer du svenska är det Astrid Lindgren själv som pratar.
Tillgänglighet
Kan jag åka Sagotåget med rullstol?
Ja, det går fint, men på grund av säkerhetsskäl kan vi bara låta en rullstolsburen person per varv åka i Sagotåget. Detta gäller oavsett om du åker sittandes i din rullstol eller utan. Ett varv med tåget tar ungefär 15 min.
Hur är Junibacken rullstolsanpassat i övrigt?
Här finns självklart rullstolsanpassade toaletter och hissar för att enkelt ta sig mellan våningsplanen. I våra lekutställningar finns ett antal rullstolsanpassade miljöer. Meddela personalen i entrékassan vid ankomst vilken teaterföreställning ni ska titta på så gör vi i ordning en plats för dig.
Hur är Junibacken utrustat för andra funktionsutmaningar?
Vi har många som besöker oss med olika former av funktionsvariationer. I Sagotåget kan man få med sig en av våra Sagoresan-böcker som man kan läsa själv under turens gång. Meddela personalen vid påstigningen så hjälper de till. Vi kan tyvärr inte erbjuda någon teckenspråkstolk under våra teaterföreställningar, men om ni hör av er innan besöket erbjuder vi såklart manus ni kan ta del av. Kontakta info@junibacken.se.
Bokhandeln
Kan jag komma in och handla i bokhandeln utan entrébiljett?
Självklart! Ingång sker via Junibackens huvudentré.
Går det att se/köpa sortimentet i bokhandeln på annat sätt än fysiskt på plats?
Ja, delar av sortimentet finns i vår webshop: https://shop.junibacken.se/
Övriga frågor
Vilken ålder är lämplig för Junibacken?
Junibacken är ett magiskt besök för både små och stora men passar allra bäst för 0-8 åringar. En del barn kan uppleva vissa scener i Sagotåget som lite skrämmande. Råttan i Nils Karlsson Pyssling och draken Katla är två figurer som kan upplevas som skrämmande.
Finns det förvaringsskåp?
Det finns mindre förvaringsskåp (djup 38, höjd 32, bredd 36), dessa kostar ingenting att låna. Junibacken har tyvärr inte möjlighet att förvara större medhavda saker, såsom resväskor.
Kan jag betala med kontanter?
På Junibacken kan du endast betala med kort. I bokhandeln och i restaurangen kan du även betala med swish. Alltså inga kontanter.
Hur lång tid tar ett besök på Junibacken?
På Junibacken kan du stanna en hel dag! Upplev våra utställningar, Sagotåget och våra fantastiska teaterföreställningar. För att hinna leka ordentligt och kanske ta en matpaus kan det vara klokt att räkna med tre timmar. Missa inte att upptäcka Sveriges största Muminlekplats som ligger i Junibackens trädgård. Ni når lekplatsen via bokhandeln.
Får vi lämna Junibacken och komma tillbaka senare under dagen?
Under högsäsong så behöver det stämmas av med entrén. Under lågsäsong är det oftast inget problem.
Hur gammal måste jag vara för att få gå in själv på Junibacken?
För att gå in på Junibacken utan vuxet sällskap måste du vara 15 år. Du måste även vara 15 år för att få åka Sagotåget på egen hand.
Får man ta med husdjur till Junibacken?
På Junibacken är inga husdjur tillåtna, med undantag för ledarhundar.