…börjar med Astrid Lindgren. När hon första gången fick höra talas om projektet så tyckte hon att det var nog klokt och bra, men något “Astrid Lindgren-hus” ville hon rakt inte veta av. En plats där andra barnboksförfattare och illustratörer kunde lyftas fram och inspirera, det gick däremot bra. Och så fick det bli. Staffan Götestam, som presenterat idén för Astrid, var redan inne på samma spår: “Jag ville skapa ett kulturhus för både barn och vuxna. Inte ett gammaldags och dammigt, utan ett nyskapande, innehållsrikt och spännande!”
Alla som kommer dit faller i förundran över att något dylikt existerar, och jag kan inte tänka mej ett barnmuseum, som kommer i närheten av detta.
Astrid Lindgren i ett brev till Marit Törnqvist, den 4 februari 1997
Ett tåg till sagans värld
Redan från början fanns en idé om en färd med ett litet tåg genom några av Astrids berättelser. De skulle vara gestaltade med scenografi, ljus, dialog och musik. Uppdraget att skapa miljöerna gick till illustratören Marit Törnqvist, som till en början var bekymrad – hur skulle hon kunna göra böckerna rättvisa? Strategin blev att hela tiden gå tillbaka till berättelserna och vara texten trogen. Och att skapa miljöerna i nära samarbete med Astrid själv.
Sagotåget tog närmare två år att skapa. Under dessa år var den svenska teater- och museivärlden praktiskt taget tömd på de största inom scenografiskt inriktat konsthantverk – alla jobbade för Junibacken! Dockmakare, dekormålare, attributmakare och teatersnickare jobbade febrilt för att färdigställa Sagotåget till öppningsdagen den 8 juni 1996.
Magin mellan sidorna
Idag är Junibacken ett barnkulturhus med hjärtat i boken. Allt vi gör utgår från vårt yttersta mål: Att väcka lusten att läsa. Med utställningar och teaterföreställningar som bygger på verk av Nordens allra främsta barnboksförfattare vill vi uppmuntra kreativitet och fantasi – och visa vägen till magin mellan sidorna. Vi är en av landets absolut största barnteaterproducenter, med över 1500 föreställningar per år, och har Sveriges största barnbokhandel.
Ett modigt barnkulturhus
Vår ambition är att fortsätta skapa, inspirera och stimulera i Astrids anda. Vi är ett barnkulturhus som inte väjer för de svåra frågorna, utan vågar prata om allt det som är viktigt i livet. Precis som Astrid Lindgren i sina böcker. Och som alla de fantastiska kulturskapare vi upptäcker idag.
Vårt sociala arbete
Junibacken har alltid bedrivit ett omfattande arbete för att stödja utvecklingen av svensk barnkultur, genom bland annat Junipriset och olika läsfrämjande projekt. Men vi jobbar också aktivt för att göra alla barns vardag bättre och roligare – oavsett förutsättningar. Därför stödjer vi med riktade insatser både Rädda Barnen, Röda Korset och Barncancerfonden. Vi gör också punktinsatser för andra grupper, som till exempel teaterföreställningar för nyanlända och lekdagar på Junibacken för barn med särskilda behov.
Allt överskott återinvesteras
Junibacken är ett svenskt aktiebolag – Sagolekhuset Junibacken AB – som ytterst ägs av en ideell stiftelse. Junibacken får inga statliga bidrag utan finansieras av de egna intäkterna. Junibacken delar inte ut någon vinst. Allt överskott återinvesteras i verksamheten för att fortsätta främja barnkulturen.